fbpx

Corner Street Shop

Name:
Corner Street Shop
Collaboration:
Samji Studio, Benjamin Alezra Architecte
Industry:
Retail
Country:
France
Project size:
30 m²
High quality images

1285.5 kg CO2 saved, 725 kg virgin plastic saved.

Objective

This collaboration transformed the Corner Street sneaker shop in Marseilles by creating a collection of furniture that not only exudes elegance but also embraces eco-consciousness. The project embarked on outfitting the retail space with a diverse range of furniture pieces that championed sustainability and harnessed the potential of recycled materials.

Approach

Samji Studio and Benjamin Alezra Architecte embarked on outfitting the retail space with a diverse range of furniture that championed sustainability. They chose the glimmering Salt Dune pattern and Sapphire Terrazzo patterns, both derived from reclaimed plastic spools and refrigerators melted down into recycled plastic granules that our facility shaped into panels, ready to be transformed into several design elements throughout the shop.

On the upper level, tables, chairs, cabinetry, and the reception counter with clever edges and insets scream a shocking blue with Sapphire Terrazzo, matching the blue flooring and cushions. The studio’s fabricators then worked Salt Dune panels into smooth, oval benches with clever, vertical slats as supports. The perfectly cubic pedestals for sneaker displays fit in well with the edgy exposed brick walls and concrete flooring. 

Impact 

Using Polygood® recycled plastic materials reduced CO2 emissions by eight tonnes and 227.2 kg, compared to using virgin plastic — the panels put to good use more than 700 kg of plastic waste. It showcases how eco-conscious decisions can seamlessly integrate into the design processes without compromising style or functionality.

Project patterns
Similar projects
Nike
Adidas
Earth-friendly style: Foot Locker store on the Champs-Elysées, Paris
Karl Lagerfeld

Have a Project in Mind?

Let's talk!